Feedback van toeschouwers

 

Op 2 oktober 2011 behoorde ik tot het selecte clubje van 62 nieuwsgierigen die de bibbabbel “Van Morrison: muzikale grootheid of grompot” door Koen Mattheeuws in het Cultuurcentrum Scharpoord in Knokke-Heist mochten meemaken. Muziekfanaten kennende, verwachtte ik me aan een droge opsomming van albums en datums, afgewisseld met muzikaal vakjargon waarvan ik de betekenis achteraf in een of ander muzieklexicon zou mogen opsnorren.

Niks van dat alles. De spreker wist met behulp van 2 stoelen de bizarre levensloop van deze eigenzinnige artiest op een theatrale manier te vertolken.  Door Van the Man zowel verbaal als muzikaal te typeren als een artiest met een uitzonderlijk hoog Mr. Jekyll & Mr Hyde- gehalte, lukte de performer erin om zijn publiek van het begin tot het einde te boeien. Als je bovendien weet dat Koen momenteel in de KunstAcademie van Knokke-Heist de opleiding Cabaret & Comedy volgt, dan is een vleugje humor ook nooit ver weg in zijn in wezen ernstige lezing.

Misschien nog een geruststelling voor de èchte Van-fans: het originele concept waarbij deze Knokke-Heistse muziekkenner zijn uiteenzetting heeft gepimpt tot een populaire performance, doet geen afbreuk aan de inhoud. “Van Morrison: muzikale grootheid of grompot” is gebaseerd op uitstekend gedocumenteerde research. Wie toch nog met het idee zou zitten, dat dit een lezing voor Van Morrisson- dummies was, kan achteraf nog altijd zijn of haar gespecialiseerd ei kwijt, zelfs uren na de lezing. Enige voorwaarde om met Koen te blijven discussiëren over uw gemeenschappelijk idool,  is een glas gerstenat van hoge gisting…

 Jan De Groote, Communicatieambtenaar Gemeentebestuur Knokke-Heist


Zoals we de avond zelf al aangaven: het was dik in orde.

Zowel voor de leek als voor de meer doorwinterde Van-fan was het een boeiende ervaring. Als muzikale veelvraat heb ik mijn cd's en platen van Van-the-man ( toch zo'n 20-tal) de laatste tijd onaangeroerd gelaten, maar jij bent er in
geslaagd de honger naar 's mans schitterende muziek weer aan te wakkeren. En meteen "Too late to stop now" en "The Philosopher's Stone" uit de bib meegenomen, die volgens jou echte aanraders waren. Ik laat je na beluistering nog weten wat ik ervan vindt. Nogmaals bedankt voor je kundige en leerrijke uiteenzetting.

Ludo Coopman