Benadering van de lezing

Ik start met een korte inleiding over het waarom van deze lezing en mijn betrokkenheid op deze artiest. Daarna gaan we meteen naar een 'actief gespeelde' schets van van het dilemma dat vasthangt aan Van Morrison. De luisteraar die naar een optreden van hem gaat wil genieten. In de eerste plaats  van zijn muziek, die elke keer weer een belevenis is. De verwachting van de gemiddelde "Van-fan" ligt echter al te vaak in de balans met vrees. Het is de angst voor zijn nukkigheid. Een karaktertrek waar deze Belfast cowboy evenzeer voor gekend is. Wordt het een inspirerende avond of een concert om snel te vergeten. Er is lange tijd niets tussenin geweest bij Van Morrison.
 

Om die tweespalt beter te begrijpen doorlopen we stap voor stap zijn carriere, met zijn albums als leidraad. Onderweg pikken we allerlei belangrijke en soms ook gewoon leuke wetenswaardigheden op. Zo krijgen we gaandeweg een een duidelijker beeld hoe deze door en door muzikale medemens gevormd werd. (Hoewel, sommigen spreken eerder  van misvormd). Op het einde van de rit kijken we naar de spreekwoordelijke 10 geboden. Aan de hand van deze kerngedachten kunnen we Van zijn kijk, zijn aanpak en zijn werk beter plaatsen. En krijgen we ongetwijfeld weer goesting om één van zijn platen op te leggen of een cd van hem te kopen.
 

Ik kreeg onlangs de kans om de 10 geboden voor te leggen aan één van zijn trouwe luitenanten. Deze Amerikaanse gitarist was zo vrij om zijn kijk op deze geboden te geven.  Hij was aangenaam verrast en moedigde mij aan om mijn bevindingen te publiceren. Een betere motivatie om mijn verhaal ook aan jou te vertellen kon ik niet bedenken.
 

Met dit intiatief sla ik twee vliegen in één klap. Ik ben gepassioneerd door muziek en hou zielsveel van vertellen. Onderweg kan het zijn dat een derde passie de kop opsteekt. M.n. humor. Met deze ingrediënten wil ik voor u een inspiroerende belevenis creëren. Tot gauw!